茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

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清明と穀雨・Se’ime’i and Koku’u

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清明とは4月5日頃で、穀雨までの期間です。春分から数えて15日目に当ります。すべてが若返り、清らかで明るく、生き生きとしてすがすがしい、と言う意味の「万物発して清浄明潔」を略したものだそうです。日本では桜の花が咲きほこり、お花見のシーズンとなります。

Se’ime’i generally falls on or around April 5, and continues through koku’u.  Se’ime’i begins on the 15th day after shunbun.  The word “se’ime’i” (清明) is short for an expression: “万物発して潔,” which means: everything is rejuvenated, pure, bright, sprightful, and fresh.

そして穀雨は4月20日頃となり、立夏までの期間です。清明から数えて15日目で、春最後の節気となります。春雨が百穀を潤すことから名づけられたもので、雨で潤った日本の田畑は種まきの好期を迎えます。穀雨以降、日本では降雨量が多くなります。

And koku’u, generally around April 20 or 15 days after se’ime’i, lasts until rikka.  It is the last period (sekki) of spring.  Koku’u (穀雨) is the spring rain (春) that irrigates various grains (百).  Fields in Japan, thanks to spring rain, will be ready for planting soon.  Once  koku’u is over, precipitation in Japan increases.

「清明になると雪が降らなくなり、穀雨になると霜が降りることもなくなる」という言葉があるそうです。穀雨が終わる頃に八十八夜が到来し、風炉の季節も直ぐそこにと近づいて来ます。

There is an expression: “With se’imei, no more snow.  With koku’u, no more frost.”  Soon after koku’u, hachiju’uhachiya will be upon us.  The season for furo is just around the corner.

古い本なのですが、次ぎの様なお家元のお言葉が載っていました:

An old book had the following passage by the Grand Master:

けいこはやさしいところからはじまって、しだいに、いつのまにか茶の湯の道を深くたどってゆけるように組まれています。永い歳月にたくさんの先人が編み出した、ごく自然な修練の道筋なのです。

Practice is designed so it begins with something easy, and gradually, and before you know it, takes you deeper into the way of tea.  It is a natural training path created by those who have gone before us over a long period of time .

全てが新しく生まれ変わる春です。お稽古への姿勢も新たにして望みたいものです。

With the arrival of spring when all things are reborn anew, we hope that we renew our commitment to our practice as well.

木爪・Boke

【参考・References】

http://koyomigyouji.com/24-seimei.htm

http://koyomigyouji.com/24-koku.htm

新版表千家茶道十二か月(日本放送出版協会)(1985)

Originally published April 8, 2015

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