茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

金輪寺・Kinrinji

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「金林寺」、「禁輪寺」、「禁裏寺」とも書きます。

後醍醐天皇が吉野金峯山寺(きんぷせんじ)で一字金輪法を修せられたとき僧衆に茶を給うため、山中の蔦の古株で作られたという伝説があります。

There is a legend that Emperor Goda’igo created the original using an old stump of ivy to serve tea to Buddhist priests when he learned the one word golden-wheel magical method (一字金輪法) at Kinpusen-ji.

また、経筒を茶器に転用したともいわれています。その際胴の長さを切って縮めたため「寸切り」という言葉が生まれたそうです。

It is also said that the shape came from a cylinder for storing scrolls.  Because a cylinder had to be cut down in length, the word “sungiri” (cutting down the length) was coined.

元来は盆にのせて濃茶器として用いられていましたが、現在は主に薄茶器として使用されています。

Originally it was placed on a tray for serving koicha, it is now used mostly for usucha.

 

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