茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

師走茶会 2016・Shiwasu Tea Event 2016

Leave a comment

20161218_125532

北加日米会ティーソサエティの主催で「師走茶会」が先日日曜日にサンフランシスコの日米会館で行われました。裏千家の方々が蕎麦席、表千家が薄茶席の担当でした。お茶もお蕎麦もおいしくいただき、あわただしい師走の中ゆったりとしたひとときを過ごすことができました。

Shiwasu Tea Event was hosted by the local Tea Society at the Nichibei Kaikan building n San Francisco.  Practitioners from the Urasenke School were in charge of soba noodles, whereas the Omotesenke School handled serving usucha in the tea room.

お軸は「先今年無事 芽出度千秋楽」(まずはこんねんぶじ、めでたしせんしゅうらく)。平穏に一年が終わりとなり、千秋楽をめでたく迎えることができた、という一年の終わりに相応しいものでした。

The scroll was: “Mazuwa konnen buji, medetashi senshu’uraku” which means: “The year is coming to a close without an incident, and we can celebrate the grand finale.”  Very fitting for the end of the year.

面白いことに、この文面では「無事」は通常の意味で、悟りに達した自由で安らいだ心の境地のことではありません。

Interestingly, in this context, “buji” actually means the usual “no harm,” rather than the state of freedom and bliss signifying enlightenment.

20161218_114127

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s