茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

最中・Monaka

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monaka

最近「最中」を食べる機会が多々あったためその歴史をのぞいてみました。

Of late, I have had a few occasions to enjoy “monaka,” which got me interested in looking into its past.

最中の皮は餅だったのですね。餅粉に水を入れてこねて蒸し、薄く延ばして切りそろえたものを焼くのでそうです。練った餅粉を焼き型にそそぎ込み、加熱プレスして多彩な形を作ることもできるそうです。この皮の部分はその昔、仕上げに砂糖をかけた干菓子だったそうです。

I didn’t know that the “monaka” shell was made of rice cake!  Rice flour is kneaded with water, which is then steamed, pressed thin, cut into shape and finally baked.  Rice flour paste can also be poured into molds and bake it while pressing it to create a variety of shapes.  The shell used to be “higashi” on its own, with some sugar sprinkled on it.

池の面に照る月なみを数ふれば今宵ぞ秋のもなかなりける
(池の水面に光っている月の数を数えると今宵は中秋であったなあ。)
I have counted the days of the moon reflected on the surface of the pond.  Ah, tonight is the middle of the autumn!

公家たちが、宮中で行われた月見の宴において白くて丸い餅菓子が出されたのを見て、「もなかの月」がそのまま菓子の名前として定着したという由来があるそうです。江戸時代に考案された最中の原型も、この話に基づいて生み出したといわれ、菓子の名前も話そのままに「最中の月」。そして後に円形でないものは単に「最中」と称されるようになったとのことです。

Noblemen were at the palace enjoying a moon-viewing festival.  They saw white and round rice treats, and called it “monaka no tsuki” (middle autumn moon).  The name stuck.  In the Edo period when the first “monaka” was created, the new treat was named after this episode and was called “monaka no tsuki” as well.  Later, those sweets that were not round came to be called simply “monaka“.

mooncake1

 

シンガポールの方に月見団子の話をしたら、「中国人にも月餅を食べる風習がある」とのコメントがありました。もしかしたら「もなかの月」と「月餅」は親戚だったのかもしれませんね。(実は月餅はサンフランシスコでも簡単に手に入ります。)

Once I was telling someone from Singapore about Japanese “tsukimi dango” (sweet dumplings for moon-viewing festivals).  She commented that the Chinese also had a custom of eating moon cakes.  I wonder “monaka no tsuki” and moon cakes were somehow related….  (Moon cakes are actually abundantly available in San Francisco.)

【参考・Reference】
https://ja.wikipedia.org/wiki/最中http://www2u.biglobe.ne.jp/~houmei/kasi/akino_kotonoha.htm

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