茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

江岑棚の飾り方・Displaying with Ko’ushindana

Leave a comment

20160610_194446.jpg

【濃茶】 天板中央に薄茶器、水指は底板中央、そして棚前に茶入を置きます。

Ko’icha】 Usuchaki is placed in the middle of the top board.  Mizusashi is in the middle of the bottom board.  Cha’ire is in front of the shelf.

[水指 / Mizusashi]

ハイダ壷(見立て)(ブリティッシュコロンビア、カナダ)

Haida Jar (used as mizusashi)(British Columbia, Canada)

20160610_183244

【薄茶初飾り】 薄茶器と水指だけです。

Usucha Shokazari (Mode 1)】 Only usuchaki and mizusashiare displayed.

20160610_183156

【二飾り】 柄杓と蓋置が天板に置かれます。薄茶器は引き出し中央です。

Nikazari (Mode 2)】 Hishaku and futa’oki are on the top board.  Usuchaki is placed in the middle of the drawer.

20160610_203750

【総飾り】 薄茶器と茶碗が天板の上となります。柄杓と蓋置は飾りません。

So’ukazari  (Full Mode) Usuchaki and chawan are on the top board.  Hishaku and futa’oki are not displayed.

20160610_211920

【割飾り】 茶碗のみが天板の上となります。薄茶器は引き出し中央です。柄杓と蓋置は飾りません。

Warikazari  (Split Mode) Chawan only is on the middle board.  Usuchaki is placed in the middle of the drawer.  Hishaku and futa’oki are not displayed.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s