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倉敷の備前焼・Bizen Ware, Kurashiki

2 Comments

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倉敷は備前と同じ岡山県にあり、備前焼のお店が多々ありました。

Kurashiki is in Okayama Prefecture – the same as Bizen.  Naturally, there were many shops selling Bizen ware.

古墳時代から平安時代にかけての須恵器が現在の備前焼に発展したといわれています。釉薬を一切使わず「酸化焼成」(燃料が完全燃焼するだけの十分な酸素がある状態で焼かれる場合の焼き方)によって堅く締められ、「窯変」によって二つ同じ模様にはならないことが特徴です。

Su’eki (unglazed earthenware) seen during the Tumulus (Kofun) Period through the He’i’an Period is believed to have evolved into today’s Bizen ware.  No glaze is used on Bizen pieces, which are hardened by the “oxidation firing” process (a firing method where oxygen is abundantly available for complete combustion).  Accidental patterns (known as “yo’uhen,” or “kiln transformation”) are never repeated twice.

粘土で形成されてから焼き上がりまでに30%程縮小するそうです。

A piece shaped in Bizen clay shrinks about 30% after firing.

素地は多孔質で通気性があるため、備前などの水瓶は水が腐敗しにくいと言われます。また、表面に凹凸があるためビールを注ぐと細かい泡が発生して口当たりがよくなると言われます。

The surface is porous and breathable, which is water in Bizen jars does not go bad easily.  Also, the surface has tiny indentations, which cause tiny foams to appear when beer is poured, thus making the texture feel smoother.

ここで初めて出会ったのが青備前。備前通常の酸化焼成とは異なり、「還元焼成」(酸素が足りない状態でいわば不完全燃焼が進行する焼き方)することで青くなるそうです。また、塩を用いた手法でも青備前が焼かれます。

We saw “a’obizen” (Blue Bizen) for the first time here.  As opposed to oxidation firing, it is a product of “reduction firing” (a firing method where oxygen is insufficient and firing continues with incomplete combustion), which creates the blue hue.  Alternatively, there is a method to use salt to create Blue Bizen.

備前焼の焼き色「青備前(アオビゼン)」Copyright © BIZENYAKIJA

 

酸素が十分なら燃料が燃えて二酸化炭素と水になり陶器が酸化しますが、酸素が不足する場合一酸化炭素と水素が発生します。そのため粘土から酸素を奪い(つまりは還元する)二酸化炭素と水になります。

When there is sufficient oxygen present, fuel burns completely, creating carbon dioxide and water, and oxygenating the pottery being fired.  In contrast, when there is not enough oxygen, the firing creates carbon monoxide and hydrogen.  These elements extract oxygen from the clay (which is known as “reduction”), creating carbon dioxide and water.

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【参考・References】

https://ja.wikipedia.org/wiki/備前焼

https://ja.wikipedia.org/wiki/焼締め

http://www.touyuukai.jp/monosiri.html

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2 thoughts on “倉敷の備前焼・Bizen Ware, Kurashiki

  1. 「還元焼成」の説明が大変わかりやすかったです。 『一酸化炭素が土の酸素を奪う』 初めて納得の行く解説に出会いました。 ありがとうございました。

  2. コメントありがとうございます。私も気になっていたので調べた甲斐がありました!

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