茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

茶花はあるがまま・Chabana, Just as They Are

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北カリフォルニアでも9月13日に日米会館にて「天然忌」のお茶会が行われ、それに合わせて社中でも花寄せのお稽古をしました。

On September 13, “Ten’nen-ki” was observed in Northern California at the Nichibei Kaikan, and our Shachu also practiced “hanayose” to coincide with it.

本で茶花について面白いことを読みました。

I read something interesting about chabana (flowers for tea) in a book.

お茶の花の入れ方というのは、いろいろ花で形を作るんではなくて、自分で手に取った花を自分の気持ちに合うようにまとめるだけなんですね。もう一ついうと、お茶の花入には何も止めるものがない。剣山とかはない訳です。ただ筒みたいなところに入れる訳ですから、枝の下端を花入の向こうの壁面に当てて、花を前に倒すだけでしかない。(中略)

How do you prepare flowers for a tea ceremony?  You don’t arrange the flowers.  Rather, you pick them up and simply gather them together in spur of the moment.  Also, there is no stopper in hana’ire (vase) for tea.  There is no turtle or anything.  It is just a cylinder, and all you can do is to place the flowers’ cut edges on the wall on the opposite side and lean flowers forward.  (Omitted)

その場で一息に入れたら、たいてい止まります。直したりするとかえって崩れる。もう一遍やり直したりしていると、だんだん短うなって使いものにならんようになってしまう。そういう点、お茶の花というのは下手でもいい訳ですね。なにも完全なものだけがええ訳やない。お茶でも、お花でも、その人その人の人間らしさがちょっと出てる。それが親しみがあって、本当の味わいかもしれませんね。

The flowers generally stay put if you do it decisively “in one go.”  If you try to fix them, they may fall apart.  If you try to re-cut the flowers, they will be too short for use.  If you think about these, you see that flowers for tea do not need to be perfect.  Perfection is not the ideal.  The tea being served, or the flowers being displayed – they both reflect the personality of each individual host a little bit.  That is what makes them endearing, and I think is the true source of enjoyment.

「宗心茶話」(堀内宗心)世界文化社 2010

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