茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

濃茶の濃さ・Density of Koicha

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濃茶の濃さはどの位が適当なものか、とよく話になるのですが月刊誌「同門」のエッセイにこのようなことが書かれていました。

We often discuss among ourselves what the ideal density of koicha is.  Incidentally, I saw the following passage in an essay in the monthly magazine “Do’umon“.

現代でも濃茶の濃いのがお好きな方と、薄いのがお好きな方があります。一度、私も濃い濃いお茶に出会ったことがあります。茶碗を傾けてもなかなか落ちてこないので弱りました。亭主にそれをいうと、「いや濃茶は噛むように飲むものです」といわれましたが、そういうものでしょうか。

Even today there are those who prefer dense koicha, and those who prefer it loose.  I once experienced dense koicha.  It was rather hard to drink it because it was so thick that it would not come out of the tea bowl even when tilted.  When I mentioned that to the host, he said: “Well, koicha should be drunk as if chewing it.”  I am not so sure about that….

利休はゆるく濃茶を練ったのですが、その弟子の古田織部は濃いのが好きで、「捻じ切るように」というのですから、茶筅にお茶がまといつくのをこすりつけるように練ったのでしょう。お茶がおいしくなり、贅沢になったせいではないでしょうか。しかし宗旦はずっと終生、利休風の薄い濃茶を好んで、世間で濃いのがはやっても変えなかった、といいます。

Rikyu churned and made his koicha loose.  His disciple, Oribe Furuta liked his koicha thick, and prepared it “as if twisting it.”  He must have churned the tea that was stuck to chasen almost like rubbing it against the bowl.  Perhaps the improving quality of tea contributed to the liberal use of it.  Nevertheless, So’utan stuck with the Rikyu-style loose koicha even when denser koicha became popular.

千家人物散歩 千宗旦(十四)
熊倉功夫氏筆
「同門」2015年4月

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