茶の湯 in サンフランシスコ ・ Japanese Tea Ceremony を San Franciscoで

表千家四方社中の茶の湯ブログ Japanese Tea Ceremony Blog for Shikata Shachu – Omotesenke

尾戸焼・Odo Ware

Leave a comment

尾戸焼は1653に土佐藩二代藩主山内忠義の頃大阪より陶工久野正伯(くのしょうはく)を招き、高知城の北にある尾戸(現在の小津町)に藩の御庭焼として開窯されました。1820年に窯が3 km程離れた能茶山に移されるまで、180年近く能茶山から尾戸へ陶土を運んで製作されました。 白上がりのものが多いようですが、こちらの茶入は瀬戸焼に似た焼き上がりになっています。

Odo ware started in 1653 in Odo (today’s Ozu cho’u), north of the Ko’uchi Castle, when the Second Lord of Tosa, Tadayoshi Yamauchi, invited a potter by the name of Sho’uhaku Kuno from O’osaka to open the Tosa Province’s official kiln.  Until 1820 when the kiln was moved to No’usayama, about 3 km away, Odo ware was produced in Odo by shipping clay from No’usayama for nearly 180 years.  Odo ware pieces often have white glaze, but this cha’ire (above) resembles Seto ware with the dark brown glaze.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s