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小鹿田焼・Onta Ware

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柳瀬朝夫作小鹿田焼茶入
Onta Ware Cha’ire by Asao Yanase

小鹿田焼は、江戸時代中期に、幕府直轄領であった日田の代官により領内の生活雑器の需要を賄うために興されました。

Onta ware was started in the mid Edo Period.  The magistrate of Hita, which was the direct territory of the Shogunate government (Bakufu), started it to supply household ceramics within the territory.

朝鮮系登り窯で、飛び鉋、刷毛目、櫛描きなどの幾何学的紋様を特徴とします。

It is a climbing kiln influenced by Korea, and is known for its geometric patterns, such as “tobikan’na” (jumping planer), “hakeme” (brush stroke) and “kushikaki” (comb scratches).

小鹿田焼飛び鉋(とびかんな)建水 / Onta Ware Kensui (Tobikan’na Pattern)

「唐臼(からうす)」と呼ばれる器具を使い、ししおどしのように受け皿に溜まった水が受け皿ごと落ちる反動によって陶土を挽きます。

A device called “karausu” (a Chinese mortar) is used to pound clay.  It works like a bamboo tube you may see in a Japanese garden.  A large cylinder fills up with water, tips over to empty the water, and the closed end smacks against the mortar to pound the clay.

日本の陶芸界に大きく名を残したイギリスの陶芸家、バーナード・リーチが1954年と1964年に滞在して作陶を行ったことにより、小鹿田焼は日本全国や海外にまで広く知られるようになりました。

A British pottery artist, Bernard Leach, stayed in Hita and engaged in pottery making activities in 1954 and 1964, which made Onta ware famous throughout Japan and abroad.

[参考・Reference]

Guide to Onta Ware (English): http://www.japanvisitor.com/japan-city-guides/onta

小鹿田焼(ウィキべディア): http://ja.wikipedia.org/wiki/小鹿田焼

小鹿田ガイド: http://www.oidehita.com/304.html

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